Gathering Place

Edgewater Civic Center

Edgewater, CO

LEED Gold Building

Built at the edge of a neighborhood park, the new Edgewater Civic Center is designed to serve as a gathering place for the citizens of the City of Edgewater, Colorado. The program is mixed-use, which includes city offices, a council/court room, police station and community amenities of a 10,000 SF public library and 16,800 SF fitness center that includes gender-neutral locker rooms, gymnasium with a running track, workout facilities, and activity rooms.

The community wanted a sustainable building that was built to accommodate future needs and growth of their city. Community goals were to provide state-of-the-art solutions for energy usage, construction methods and durable materials that will make the building easy to maintain and timeless in design. The building structure incorporates a pre-engineered metal building that provides long open spans with few interior columns allowing for flexible interior spaces that allows for growth and flexibility of use so the building can adapt to future community needs. The structure is manufactured off-site then shipped in pieces providing for a faster construction schedule. Exterior walls are created from standard metal panels that incorporate the exterior finish and rigid insulation. The panels interlock to ensure water- and air-tight construction by a single construction trade.

The community challenged the design team to target LEED Silver requirements for the building. Through design and teamwork, this goal was surpassed and met LEED Gold status. State-of-the-art building systems focus on economy of materials and labor during construction and provide high-efficiency energy management and conservation. Materials and finishes were selected not only to be beautiful but cost effective and durable with minimal maintenance.