Waves of Time

Edgewater Library

Edgewater, CO

LEED Gold Building

Built within the new Edgewater Civic Center at the edge of a neighborhood park, the Edgewater Library is designed to serve as a gathering place for the citizens of Edgewater, Colorado. The 10,000 SF facility currently in construction includes a quiet reading room with a fireplace, work stations and study areas scattered throughout, and three gathering rooms for groups of various sizes.

The community wanted a sustainable building that was built to accommodate future needs and growth of their city, while also being unique and fitting for the community that it serves. The design evolved around the concept of “Waves of Time” which draws on the connection to Sloan’s Lake and pulls from electrical, mathematical, historical, and literary ideas of waves and wave makers. The final concept welcomes visitors with a unifying aesthetic that creates open, bright and inviting spaces while the architecture and furniture guide visitors through the space.

A large children’s area and privacy corner for nursing mothers were designed to accommodate the growing segment of families in Jefferson County. Additional features include:

  • Markerboard walls and large screens for digital connection in all meeting rooms
  • Programmable, color-changing light fixtures in children’s area
  • Family restrooms
  • Private computer stations and print area
  • Teen area with a variety of seating types for study and casual use, and spaces for individuals or groups
  • Unique and carefully designed light fixtures throughout
  • Staff area with work room, break area, and a privacy room
  • Operations room with new automated book sorter