Functional and Fluid

Penrose Library

Colorado Springs, CO

10 miles south of the Pikes Peak Library District’s flagship, 21c, the Penrose Library branch in Colorado Springs was in desperate need of updating and Humphries Poli Architects were retained to help this branch into the 21st century of library design and functionality. The Penrose renovation included both interior and exterior elements to achieve the design goals of re-imagining a new entry procession, updating the finishes throughout the building and creating more children’s spaces all while working with a similar budget constraint as both Library 21c and the East branches.

The previous entry was somewhat out of sorts and needed to be reimagined into a space that both accommodated the new cutting edge check-out kiosks and gently guided the patrons to their destinations while properly separating spaces of differing programs. A curved landscape rock garden on the outside, with curved ceiling and flooring moves inside provide a flowing experience that starts outside and finishes in your desired location on the interior. The exterior piece is pulling double duty, as it encloses an outside children’s area focused on learning by doing. The updates to the Penrose library branch have successfully created a functional and exciting space while also allowing for the inevitable updates as libraries continue to evolve in the 21st century.

006_PPLD_Penrose_Courtyard_0626
007_PPLD_Penrose_Entry_0737
010_PPLD_Penrose_Childrens_0681